Viforsenmötet den 2/5 – 3/5 2016 ang biotopåtgärderna i Nedre Ljungan

Anteckningar från viforsenmötet 2-3 maj med representanter för alla intressenter i Ljunganprojektet.

2 maj
} Genomgång av målet med mötet. Att säkerställa en god projektgenomföring, med bra utvärdering och ett säkert utförande. Genomgång av vad som gjorts hittills och vad målet var från allra första början.

} Diskussion kring hur vi ska kommunicera inom projektet och få alla involverade. Information kring projektet ska finnas på ett ställe.

} Presentationer från studenterna Ana Bustos och Ingrid Alne från NTNU i Trondheim. Ana är doktorand beskrev den modell hon använder för att bedöma olika effekter av olika åtgärder. En analys som tar hänsyn till arter, lax i detta sammanhang, vad önskar samhället och hur påverkas elproduktion. Modellen hanterar alltså olika intressen och vilka förändringar som sker med dessa vid olika åtgärder. Ingrid är masterstudent och har analyserat och testat datat från grönlaser-scanningen. Lasern kom ner ca 2,8 meter och det som är inom detta område har hög kvalitet. Någon simulering har inte kunnat göras ännu då djupen i de icke mätta områdena inte interpoleras rätt av programmet.

} Helge Skoglund, Unimiljö. Beskriver och berättar om sina erfarenheter kring åtgärder och hur det bör utvärderas i älvar med öring och lax.

} Kenneth Ottosson beskriver vad som är tänkt att utföras under året. Diskussion kring hur vi ska prioritera åtgärderna. Flödet kommer att vara den begränsade faktorn för hur mycket som hinns med. Vi diskuterade även vad och i vilken omfattning utvärdering ska göras. Diskussionen resulterade i en prioritering av områden och vilka maxflöden som blir gällande för respektive åtgärd.

} Nästa diskussion rörde kartläggning av tänkbara risker i samband med de olika moment som ska utföras, hur vi minimerar riskerna och vem som ska vara ansvarig. Diskussionen resulterade i en aktivitetslista.

3 maj
} Dagen startades med besök till Grenforsen och Nolbyströmmen och avslutades med en sammanfattning av alla diskussioner.

Återkommer med prioriteringslistan och aktivitetslistan till projektgruppen

Anteckningar av Angela Odelberg
Advisor Environment, Power Generation Sverige
Statkraft Sverige AB

Relaterad länk https://ljunganinfo.com/2016/03/21/plan-biotopvard-nedre-ljungan-2016-2017-2/

image

Detta inlägg publicerades i Flottningsrensningar och återställningar (restaureringar), Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.