Information om vattenflödet i Nedre Ljungan

Detta ligger ute på Nedre Ljungans Sportfiskes facebooksida.
ANG VATTENREGLERINGEN AV LJUNGAN NEDSTRÖMS VIFORSENS KRAFTVERK
Sträckan nedströms Viforsens kraftverk och fram till havet är skyddad i miljöbalken från kraftverksutbyggnad. Den är dock påverkad av flera kraftverk uppströms Viforsen.
Den senaste tiden har sportfiskare, fiskerättsägare och flera andra som värnar om älven reagerat på att flödet har förändrats mer frekvent än tidigare. Vattenflödet har minskats och ökats på ett sätt som gör att utvandrande smolt och yngel riskerar att stranda. En sådan flödesförändring resulterar även i andra problem för fisken. Vi har uppmärksammat Statkraft som äger de längst ner belägna kraftverken på problemet. Statkraft är och var medvetna om problemet. Produktionschefen på Statkraft har informerat och fört en dialog med övriga intressenter (kraftbolag) i Ljungan och tillsammans har samtliga intressenter beslutat att planera för ett jämnare flöde. Problemen med flödena beror bland annat på att ett av kraftverken har problem med regleringen. Med en noggrann planering räknar Statkraft med att återregleringen ovanför Viforsen ska resultera i ett jämnare flöde.
Under midsommarhelgen minskas flödet (enligt Statkrafts internetmätning) till ca 70 kbm/sek. Flödet kommer att ligga däromkring till torsdag nästa vecka om inget oförutsett inträffar. Därefter görs en ny planering av flödet den närmaste tiden.
Viktigt att fiskevårdsområdesföreningen och kraftbolagen, främst Statkraft, även fortsättningsvis för en god dialog om regleringen av älven.

För NEDRE LJUNGANS SPORTFISKE/Leo Oras

Detta inlägg publicerades i Nyheter, Vattenregleringen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.