Info från förvaltningsgruppen ang lax- och havsöringsreglerna

”ANGÅENDE LAXFISKEBESTÄMMELSERNA I NEDRE LJUNGAN

Maj 2020

Inför HaV:s beslut om nya bestämmelser för fisket efter lax i Ljungan 2019 diskuterades saken både med HaV (Håkan Carlstrand) och Länsstyrelsen (David Jonsson). HaV var på väg att införa totalt förbud mot att fiska både lax och havsöring. Skälet var att laxen var försvagad till följd av sjukdomsutbrott och att även om laxen återutsätts så var HaV tveksam att laxen skulle klara av den påfrestning som en drillning medför när fisken har nedsatt kondition. Det fanns en oro att laxen då inte skulle överleva fram till leken och att den inte skulle kunna reproducera sig.
Vidare informella diskussioner ledde dock fram till att tillåta fiske efter havsöring fortsättningsvis, men att fiskevårdsområdesföreningen då skulle utforma bestämmelser med syfte att minimera risken att lax krokas och drillas. Det främsta skälet till att tillåta fiske efter havsöring var att det förekommer utsättning av odlad öring som man då bör tillåtas fiska efter.
Även om fiskevårdsområdesföreningen rent formellt kan tillåta fiske efter lax genom att tillämpa catch and release, så innebär det i så fall att vi gör ett avsteg från den informella överenskommelsen vi har med HaV och Länsstyrelsen. Förutom att vi riskerar att påverka laxbeståndet negativt så riskerar vi också att HaV ändrar bestämmelserna och att även fiske efter havsöring förbjuds.
Genom de bestämmelser som fiskevårdsområdesföreningen infört så skyddas den tidigt stigande laxen. Det är också en viktig markering att sportfiskarna ska förstå att man inte ska fiska avsiktligt efter lax. Det var ett fåtal individer som fiskade avsiktligt efter lax under 2019 och det försöker vi nu komma tillrätta med. Det är mycket viktigt att alla tar sitt ansvar för bevarandet av Ljungans laxbestånd, även om man är sugen att drilla en lax.

Förvaltningsgruppen
Leo Oras, Kenneth Johansson, Kenneth Ottosson

Läs gärna HaVs föreskrifter på länken

Klicka för att komma åt HVMFS%202019-6-ev.pdf

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.