Pressrelease från Nedre Ljungans Sportfiske

PRESSRELEASE 2018-12-04
Fisket i nedre Ljungan 2019 (Nedre Ljungans Sportfiske)
Beslut

Mot bakgrund av de senaste årens sjukdomsutbrott som drabbat laxen och havsöringen i nedre Ljungan har styrelsen för Nedre Ljungans fiskevårdsområde beslutat att stoppa allt fiske efter lax och havsöring 1 juni till och med 15 november 2019. Beslutet gäller även catch and release efter dessa arter. Fiske efter harr och andra arter kommer dock att tillåtas under perioden 1 juni till och med 14 oktober. Särskilda bestämmelser kommer att utformas för detta.
Skäl för beslutet

Ljungan har drabbats sjukdomsutbrott 2016, 2017 och 2018. Sjukdomsutbrotten var dock inte lika omfattande 2017 och 2018 som det var 2016, men reproduktionen av lax och havsöring har varit mycket svag både 2016 och 2017. Hur reproduktionen var 2018 vet vi inte förrän i september 2019 då de årliga elfiskeundersökningarna genomförs. Tätheterna av lax- och havsöringsungar var mycket låga 2017 och 2018 fångades endast 1 laxunge på samtliga elfiskelokaler.
Eftersom den uppvandrande lekfisken verkar ha ett kraftigt försvagat immunförsvar som gör att de har svårt att överleva fram till leken så anser vi att det inte är lämpligt att fiska överhuvudtaget på dessa fiskar. Även om vi tillämpar catch and release så innebär det ändå en stor ansträngning och stress för fisken som vi vill undvika. De senaste årens låga och varma vatten under sommaren tror vi också spelar en stor roll genom ett förhöjt smittryck.
Vi i förvaltningsgruppen och styrelsen tycker det är tråkigt att behöva införa dessa bestämmelser, men vi är övertygade om att det är rätt beslut för att kunna bevara och utveckla fisket efter lax och havsöring i Ljungan på lång sikt.
Kompensation för innehavare av årskort

Vi kommer att kompensera de som köpt årskort som är gällande under denna period genom att förlänga giltighetstiden. Detaljer om detta återkommer vi till. Vi avser även att sänka priset på dygnskort under denna period.
Förvaltningsgruppen för Nedre Ljungans Sportfiske
Kenneth Ottosson, kenneth.ottosson@hush.se, 070-6078422
Leo Oras, leooras@gmail.com, 072-5282732
Kenneth Johansson, Kenneth.L.Johansson@afconsult.com, 070-2884692

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.