Fråga till våra kommunpolitiker

INLÄGGET UPPDATERAS FORTLÖPANDE. I skrivande stund torsdagen den 30/8 2018 kl 17.45 har KD V S L C SD M och MP SVARAT.
TACK FÖR SVAREN. ALLA POLITISKA PARTIER I SUNDSVALL HAR SVARAT. Det visar på ett bra engagemang från våra politiska partier ang vattenmiljön.

Jag har ställt en fråga till våra politiska partier i Sundsvall och har fått svar från samtliga partier. Se länk https://www.kandulova.se/fragor/8047
Fråga: Kan du lova att arbeta aktivt för att all vattenkraft, även den storskaliga i våra älvar, ska miljöanpassas med fiskvägar och ekologiska flöden.
Leo Oras

JA
KD
SVARAT 26 AUGUSTI 2018 – 20:19
Absolut det gjorde jag som riksdagsledamot under Alliansregeringen i Miljö- och jordbruksutskottet för nu tre mandatperioder sedan. Vattenkraften är fantastisk men den har även stor inverkan i vår natur. Vattenkraften ska så långt det är möjligt bidra till förvaltande av våra naturvärden. Jag anser detta vara lite mer av en fråga för riksdagen, men där kommunen har möjlighet att påverka detta så ska vi göra det.
LIZA-MARIA NORLIN
Första namn KD Sundsvall

JA
V
SVARAT 26 AUGUSTI 2018 – 21:46
Ja vi gör vad vi kan för att även stora bolag ska ta sitt miljöansvar! Ett exempel är via Landsbygdsprogrammet där både statliga pengar och Eu medel pytsas in för att just förhandla med elbolagen om att fiskevägar ska förbättras. På lokal nivå kan vi i kommunen vara med och stödja olika projekt som vill bygga bättre förbifarter eller som vill förbättra även i de stora älvarna där Vattenfall har sina kraftverk.
KIM OTTOSSON
Vänsterpartiet i Sundsvall

NEJ
S
SVARAT 27 AUGUSTI 2018 – 16:20
Den energipolitiska överenskommelsen (mellan s-mp-m-kd-c) utgår från EU:s ramdirektiv för vatten och gäller för alla svenska vattendrag. I Sverige ska miljönyttan och energinyttan vägas lika. Däremot är den fond som de 9-10 största energiproducenterna finansierar en garant för att miljöåtgärder som t.ex.fiskvägar och ekologiska flöden (minimitappning) kommer att kunna säkerställas i de flesta utbyggda vattendrag i Sverige.
INGEMAR NILSSON
Riksdagsledamot

JA
L
SVARAT 28 AUGUSTI 2018 – 09:09
Liberalerna har under mycket lång tid drivit frågan om att skapa ett effektivt naturvårdsskydd för våra outbyggda älvar. Det betyder även att vi har varit drivande i att skapa möjligheter för att den vattenkraft vi har ska miljöanpassas, fiskvägar byggas, rensade vattendrag återställas mm. För detta säger vi att det kan vara rimligt att vattenkraftbolagen bygger upp en fond för miljöanpassning av småskalig vattenkraft.
STEFAN FALK
Gruppledare

JA
C
SVARAT 28 AUGUSTI 2018 – 11:18
Detta är en fråga som vi i kommunen bara kan påverka i begränsad omfattning, men lokalt är vi intresserade av att få till stånd ett levande flöde med fiskevandring och vattenvägar för fiskarna längs med våra älvar i kommunen vilket skulle gynna både fisken och turismen.
HANS FORSBERG
Ordförande för Centerpartiet i Sundsvall

JA
SD
SVARAT 28 AUGUSTI 2018 – 18:15
Både ja och nej. Frågan styrs inte av kommunfullmäktige. Men det är en bra fråga att arbeta för på riksnivå och en fråga där man måste väga flöden, miljöaspekter och fiskvägar mot varandra.

JOHNNY SKALIN
Gruppledare SD Sundsvall

NEJ
M
SVARAT 30 AUGUSTI 2018 – 09:53
Kommunen har begränsade möjligheter att påverka de stora vattendragen. Men vi ska naturligtvis göra vad vi kan då vi gärna ser att fisketurismen utvecklas i kommunen. I övrigt står vi bakom den blocköverskridande energiöverenskommelsen som beslutats om i Sveriges riksdag.
JÖRGEN BERGLUND
Oppositionsråd

JA
MP
SVARAT 30 AUGUSTI 2018 – 16:47
Miljöpartiets lokala budget har 1 milj/år för söka stats-
och EU-bidrag och vara projektägare för bl.a återställning av
vattendrag med stor potential för biologisk mångfald. T.ex ta bort vandringshinder för fisk eller ordna fisktrappor förbi dammar och kraftverk och återställa lekbottnar. I regeringen har vi drivit på om miljöanpassning av vattenkraften och att ställa moderna krav utifrån miljöbalken. Ett lagförslag var klart i mars i år.

JOHANNA THURDIN
1:a namn på kommunlistan

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.