Turism till varje pris – Åre?

Uppgraderad den 16 februari 2016 på ljunganinfo.com
Uppdrag gransknings program den 15 februari tog upp turistexploateringen i Åre och dess konsekvenser för miljön, bl a rödingstammen i Åresjön. Se hemsidan för Uppdrag granskning

http://www.svt.se/ug/ares-exploatering-skadar-unik-rodingstam-2

En unik rödingstam riskerar att gå förlorad. Omedelbara resurser och åtgärder krävs för att rädda stammen. Framförallt länsstyrelsen men även kommunen har det formella ansvaret för detta. Lämpligt att turistanläggningarna är med och betalar en stor del av åtgärderna. Borde vara möjligt på frivillig väg. Det ligger i allas intresse att behålla rödingstammen. Vilket oerhört nederlag för turistindustrin i Åre om den utrotar rödingen i Åresjön. Vilken framgång om den med sin medverkan lyckas återställa rödingstammen. Vad är alternativet – att stoppa vidare expansion?

SVT nyheter skiver på sin hemsida:
”Sedan 2005 är Åresjön klassad som ett Natura 2000-område vilket betyder att man inte får göra något som kan påverka dess värden negativt. Ändå har oroliga bybor sett hur jordmassor, så kallat sediment, lossnat från områden som exploaterats och åkt med vattendrag ut i sjön.
Sedimentet har sedan lagt sig på sjöbotten. Hur sjön har påverkats har man inte vetat, förrän nu. I höstas gjorde länsstyrelsen för första gången på tio år ett provfiske i sjön och resultatet är alarmerande.
Antalet fångade rödingar hade minskat med 75 procent. Då det är första provfisket på tio år som genomförts kan länsstyrelsen inte med säkerhet säga att rödingstammen håller på att försvinna, men resultaten går i linje med den tes som länsstyrelsen har – att sjön påverkas av exploateringen.”

Läs och se mer på länken från SVT
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/ares-exploatering-skadar-unik-rodingstam-3

Läs gärna mer om rödingen på Wikipedia
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Rödingar

Description	 English: Arctic char in the Arctikum museum, in Rovaniemi, Finland. Suomi: Nieriä Arktikumissa Rovaniemellä Date	28 December 2007 Source	Own work Author	Zouavman Le Zouave

Description
English: Arctic char in the Arctikum museum, in Rovaniemi, Finland.
Suomi: Nieriä Arktikumissa Rovaniemellä
Date 28 December 2007
Source Own work
Author Zouavman Le Zouave

Detta inlägg publicerades i Massmedia, Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.