Katastrofregleringen av sjön Yxern.

Katastrofregleringen av sjön Yxern, Kalmar läns största sjö.
Yxern, Kalmar läns största insjö har sedan 1947 varit hårt reglerad genom en vattendom från 1938. Sjön förlorar stundtals nästan 40 procent av vattenytan på grund av regleringen.

Nedströms Yxern finns nio stycken småskaliga vattenkraftverk. Fem av dem ägs av Tekniska verken, ett bolag som är helägt av Linköpings kommun. Kraftverken producerar tillsammans endast vad ett enda vindkraftverk gör. Energiproduktionen är nästan helt försumbar men skadorna på den biologiska mångfalden är allt annat än försumbara. Vid samtliga kraftverk nedströms Yxern finns det ingen möjlighet för fiskar och andra vattenlevande djur att passera.

Det är samhällsekonomiskt vansinne att förstöra en hel sjö för ett antal vattenkraftverk som inte ger mer energi.

Yxerns regleringsföretag där Tekniska verken ingår, har inte gjort något för att förändra vattendomen. Det är trots allt verksamhetsutövaren som driver verksamhet i sjön som har ansvar för hur det ser ut där. Verksamhetsutövaren kan när som helst söka ett nytt tillstånd till en ny reglering där man håller ett högre sommarvattenstånd och en ekologisk anpassad flödesregim. Ett ännu bättre alternativ är att avveckla verksamheten och riva ut anläggningen och låta naturen ha sin gång.

Sjön Yxern har de senaste åren fått stor uppmärksamhet i media. Senast i höstas gjorde SVT nyheter en serie inslag om situationen i sjön Yxern. Trots detta så fortsätter man att ödelägga sjön gång på gång helt utan någon som helst ansvar för miljön. Situationen nu i februari för de som besöker sjön är känslan av att befinna sig mitt i en miljökatastrof.

Än så länge har vare sig länsstyrelsen i Kalmar län eller de båda Kommuerna Vimmerby och Västervik gjort någon större ansträngning för att stoppa miljöförstöringen av Yxern.
Vad krävs för att de ska ingripa och rädda Yxern? Yxern är ett exempel på hur vattenkraftägarna inte klarar av att ta sitt ansvar. Ny vattenlagstiftning är nödvändig!

image
.
image
.
image
.
image

Tino Åberg har tagit ovanstående foton den 26/2 2016

Relaterade länkar:
https://ljunganinfo.com/2016/02/24/regleringen-av-yxern-en-not-som-lansstyrelsen-i-kalmar-kan-knacka/
https://ljunganinfo.com/2015/11/10/torrlaggningen-av-sjon-yxern-fortsatter/
https://ljunganinfo.com/2015/03/28/yxern-regleringsmagasin-eller-sjo/
https://ljunganinfo.com/2014/09/01/nu-ar-det-laget-illa-for-sjon-yxern-bilder-lankar/

Detta inlägg publicerades i Andra älvar och sjöar, Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.