Sportfiskarnas artikel om kulturmiljöer

Sportfiskarna skriver på sin hemsida:
”De senaste åren har Sportfiskarna, olika länsstyrelser och andra aktörer genomfört en rad restaureringsprojekt i vattendrag landet runt. Många av dessa åtgärder har genomförts i anslutning till kulturmiljöer som exempelvis gamla kvarnar, äldre dammar, i stadskärnor eller i bruksmiljöer. Det är i regel fullt möjligt att i samråd med ägaren bygga fungerande fiskvägar utan att på något sätt rasera kulturmiljöerna. I många fall innebär även återställandet av vandringsvägen att man kan lyfta fram det ursprungliga kulturminnesmärket då exempelvis påbyggda betongfundament rivs ut. Det finns många exempel på att påbyggda vattenkraftverk är det verkliga ingreppet i en ursprunglig kulturmiljö.”

Artikeln visar att det är fullt möjligt att bevara kulturmiljöer, kanske till och med berika miljöerna med attraktiva forssträckor. Den har dessutom en förteckning över miljömässigt åtgärdade vattendrag/platser (29 st) där miljöintressen och kulturintressen har samverkat med ett lyckat resultat för alla parter. Artikeln visar dessutom att det finns goda finanasieringsmöjligheter för restaureringar.
Sportfiskarnas artikel berikar debatten med klara fakta vilket tyvärr många gånger har saknats i debatten. Vattenkraftslobbyister har hävdat att en god vattenmiljö och kulturmiljö ej kan kombineras vilket nu är motbevisat! Vi måste börja arbetet med att åtgärda vandringshindren NU för att rädda akut utrotningshotade arter som ålen.
Läs hela artikeln på länken!
http://www.sportfiskarna.se/artikelsida/tabid/78/smid/385/ArticleID/2138/reftab/37/Default.aspx

image

Detta inlägg publicerades i Sportfiskarna, Vattenverksamhetsutredningen. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.