Mitt svar till Adam Rydström – Kristianstadsbladet

Se länken!
http://www.kristianstadsbladet.se/debatt/osakliga-proffslobbyister-i-debatten-om-den-smaskaliga-vattenkraften/

Mitt svar till Adam Rydström som publicerades i Kristianstadsbladet den 25/2-15:

Osakliga ”proffslobbyister” i debatten om den småskaliga vattenkraften.
Adam Rydströms artikeln är fylld med osakliga uppgifter om den småskaliga vattenkraftens betydelse för Sverige.
Han skriver ”Varför riskera att jobb försvinner och enorma kulturmiljövärden förstörs om det finns alternativ”, utan att redovisa vilka andra alternativ till Vattenverksamhetsutredningens förslag som finns. Sveriges skyldighet att följa EU:s vattendirektiv bortser han från. Han nämner förstås inte heller med ett ord alla de arbetstillfällen som skulle skapas om den småskaliga vattenkraften utrivs eller miljöanpassas. Attraktiva naturmiljöer skulle skapas för naturintresserade turister. Ett förbättrat sportfiske skulle ge möjlighet att öppna fiskecamper och ge fler arbeten inom servicesektorn. En attraktiv miljö med fler arbetstillfällen på utflyttningsorter skulle skapas.
Ett faktum är att ett vattenkraftverk ger få arbetstillfällen. Möjligen för ägaren.
Att bygga en fiskväg eller att riva dammar i en kulturhistoriskt intressant miljö innebär inte nödvändigtvis att byggnaderna behöver rivas. Det kostar pengar att miljöanpassa men de kraven ställs på alla andra verksamheter. Varför ska den småskaliga vattenkraften undantagas?
En utrivningsfond kan kanske upprättas för att förenkla proceduren för ägarna till den småskaliga vattenkraften. Kanske det vore ett bra lobbningsobjekt för ”Den Nya Välfärden”?
Jag noterar ett märklig uttalande: ”Dessutom ligger många kraftverk i inlandet utan någon förbindelse med havet. Miljönyttan i förslaget kan därför ifrågasättas”. Intressant, var finns de utbyggda vattendragen som ej har förbindelse med havet?
Ett faktum är att en miljöanpassning av den småskaliga vattenkraften skulle vara en synnerligen lönsam åtgärd både för samhällsekonomin och för den biologiska mångfalden i våra vattendrag och sjöar. Den småskaliga vattenkraftens betydelse för svensk energiförsörjning är marginell och kan enkelt ersättas med vindkraft om det behövs. Det behovet är dock tveksamt eftersom det redan idag produceras mer el än vad som förbrukas i Sverige.

Skärmdump av rubriken i Kristianstadsbladet på bilden:

image

Läs gärna mer på nedanstående länk!
https://ljunganinfo.com/2015/02/24/alvraddarna-svarar-adam-rydstrom-foretagarombudsmannen-vid-den-nya-valfarden-4/

Detta inlägg publicerades i Massmedia, Vattenverksamhetsutredningen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Mitt svar till Adam Rydström – Kristianstadsbladet

  1. Pingback: Mitt svar till Adam Rydström finns nu även i VIMMERBY TIDNING | Leos Ljunganinfo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.