Osakliga ”proffslobbyister” i debatten om den småskaliga vattenkraften

Adam Rydström företagarombudsman i ”Den Nya Välfärden” har skrivit en debattartikel i bl a webbtidningen helahälsingland om den småskaliga vattenkraften med rubriken ”Lagstifta inte bort vattenkraften”.
Artikeln är fylld med osakliga uppgifter om den småskaliga vattenkraftens betydelse för energiförsörjningen, arbetstillfällen som den ger och betydelsen för de kulturhistoriska och industrihistoriska miljöerna.
Adam Rydström skriver ”Varför riskera att jobb försvinner och enorma kulturmiljövärden förstörs om det finns alternativ”, utan att redovisa vilka andra alternativ till Vattenverksamhetsutredningen som finns. Sveriges skyldighet att följa EU:s vattendirektiv bortser han från. Han nämner förstås inte heller med ett ord alla de arbetstillfällen som skulle skapas om den småskaliga vattenkraften utrivs eller miljöanpassas. Attraktiva naturmiljöer skulle skapas för naturintresserad turister. Sportfisket skulle skapa fiskecamper och servicetjänster. En attraktiv miljö med fler arbetstillfällen för utflyttningsorter skulle skapas.
Han nämner inte vilka jobb som den småskaliga vattenkraften skapar. Ett faktum är att ett vattenkraftverk skapar få arbetstillfällen. Möjligen för ägaren.
Att bygga en fiskväg eller att riva dammar i en kulturhistoriskt intressant miljö innebär inte att byggnaderna behöver rivas. Det kostar pengar att miljöanpassa men de kraven ställs på alla andra verksamheter. Varför ska den småskaliga vattenkraften undantagas?
En utrivningsfond kanske kan upprättas för att förenkla proceduren för ägarna till den småskaliga vattenkraften. Kanske det vore ett bra lobbningsobjekt för ”Den Nya Välfärden”?
Jag noterar ett märklig uttalande: ”Dessutom ligger många kraftverk i inlandet utan någon förbindelse med havet. Miljönyttan i förslaget kan därför ifrågasättas”. Intressant, var finns de utbyggda vattendragen som ej har förbindelse med havet?
Ett faktum är att en miljöanpassning av den småskaliga vattenkraften skulle vara en synnerligen lönsam åtgärd både för samhällsekonomin och för den biologiska mångfalden i våra vattendrag och sjöar. Den småskaliga vattenkraftens betydelse för svensk energiförsörjning är marginell och kan enkelt ersättas med vindkraft. Tveksamt är om det ens behövs eftersom vi idag producerar mer el än vad som förbrukas i Sverige.
Länk till artikeln:
http://www.helahalsingland.se/opinion/insandare/lagstifta-inte-bort-vattenkraften-1

”Den Nya Välfärden” är en lobbyistorganisation för företagare.
Så här skriver de på sin hemsida om sin finansiering:
”Den Nya Välfärden finansieras av runt 18 000 företagare som med sitt stöd hjälper oss att bland annat skapa ett bättre företagarklimat i Sverige. Genom att på lång sikt arbeta för en förändrad lagstiftning har Den Nya Välfärdens arbete bland annat bidragit till att skolpengen blev verklighet, att vissa offentliga monopol upphävts och att vi har fått ny konkurrenslagstiftning och en ny upphandlingslag.”
Länk till hemsidan:
http://www.dnv.se/om-oss/

Foto Fredrik Alpstedt Sundvik vattenkraft https://www.flickr.com/photos/alpstedt/

Foto Fredrik Alpstedt
Sundvik vattenkraft
https://www.flickr.com/photos/alpstedt/

Detta inlägg publicerades i Massmedia, Vattenverksamhetsutredningen. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Osakliga ”proffslobbyister” i debatten om den småskaliga vattenkraften

  1. Göran Johansson skriver:

    Leo, Har du försökt att lägga in detta som en motvikt till Adam R. insändare i alla tidningar som tagit in det. Kalla det genmäle eller så. Fantastiskt bra skrivet av dig iaf tycker jag.

    • leooras skriver:

      Tack Göran. I helahälsingland har jag kommenterat artikeln. Svårare i de andra tidningarna där Adam R har sin artikel. Men du ska se Göran; svar kommer 😉

  2. Pingback: Älvräddarna svarar Adam Rydström, företagarombudsmannen vid ”Den Nya Välfärden” | Leos Ljunganinfo

  3. Pingback: Mitt svar till Adam Rydström finns nu även i VIMMERBY TIDNING | Leos Ljunganinfo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.