ST.nu har skrivit om förbudet att använda sänke

ST.nu:s och Sundsvalls Tidnings pappersupplagas artiklar den 5/8 2014, om förbudet att fiska spinn/haspel med sänke i Ljungan, förändrar inget i sakfrågan, men debatten kommer säkert att blossa upp igen. Här kommer mitt bidrag till den!
Jag tar inte upp sådana trista händelser som hot mot fisketillsynsmän. Det borde vara en strikt polisiär uppgift att lagföra personer som gör sådant.
I Ljungan ska all lax och havsöring med fettfena återutsättas. Det är ett klokt beslut som fiskevårdsområdena har tagit för att värna om vildlaxen och den vilda havsöringen, men ändå möjliggöra sportfiske efter lax och havsöring. Ljungan är en av Sveriges 16 vildlaxälvar. Beståndet räknas som svagt. Viktigt att vi alla värnar om vildlaxbeståndet och den vilda havsöringen.
Att återutsätta lax och havsöring i höga vattentemperaturer innebär att fisken utsätts för höga halter av mjölksyra och risken att den dör är stor. Fiskerikonsulent Kenneth Ottosson beskriver problemet i Sundsvalls Tidnings artiklar.
Fiskevårdsområdena har gjort helt rätt med att ta beslut om förbudet.
Nästan alla sportfiskare vet att fiske med spinn/haspel och sänke är en mycket effektiv metod, den effektivaste metoden, att fånga lax och havsöring med när vattnet är varmt.
Risken är tyvärr stor att det blir felkrokningar och rispningar av fisken med den metoden, som i sin tur skadar fisken. Följden blir att fisken drabbas av svampsjukdomar och dör. Vilket den också troligast gör om den återutsätts när vattnet är varmt.
Som flugfiskare vet jag hur svårt, ja nästan omöjligt det är att fånga lax med normalt sjunkande fluglinor vid höga vattentemperaturer. Det finns sportfiskare som menar att flugfiske med tunga linor (linor som sjunker snabbt) är en lika effektiv metod som spinn/haspel fiske med sänke.
Om den metoden används och är ett problem i Ljungan så bör den också förbjudas. Om metoden inte används och inte är ett problem i Ljungan finns det ingen anledning att förbjuda den.
Fiskevårdsområdena hade knappast infört sänkesförbudet om det inte hade varit problem med den fiskemetoden i Ljungan.
Jag tycker att alla fiskare borde ta ett eget ansvar och inte fiska efter lax och havsöring i Ljungan när vattentemperaturen är hög. De laxar och havsöringar som fångas nu och återutsätts dör med stor sannolikhet.
Eftersom det framgår tydligt att vi sportfiskare inte klarar av att ta det ansvaret själva så har fiskevårdsområdena tagit sitt ansvar med sänkesförbudet, som i sin tur är en konsekvens av att all lax och havsöring med fettfena ska återutsättas. Vitsen med återutsättningen är att fisken ska leva vidare.
Om fiskevårdsområdena tycker att de har svårt att hantera förbudet opinionsmässigt så bör fiskevårdsområdena överväga ett totalt fiskeförbud efter lax och havsöring vid låg vattenföring och hög vattentemperatur. För de flesta sportfiskare spelar det egentligen ingen roll om man inför ett sådant förbud.
De flesta sportfiskare går inte ut och fiskar efter lax och havsöring i en älv med strikt C&R när vattentemperaturen är hög.
Viktigt att Nedre Ljungans FVO och Tuna Östra FVO fortsätter att förvalta älven genom att bl a när det är nödvändigt ta obekväma beslut. Våra fiskevårdsområden nämns som förebilder för andra vildlaxälvars förvaltning genom att de har tagit beslut om förbud att fiska med spinn/haspel och sänke.
Alternativet kan vara att det politiska systemet och HaV (Havs- och vattenmyndigheten) ingriper med fiskelagstiftning och förordningar som styr upp hela verksamheten. Vill vi ha ett sådant ingripande?

Länk till ST.nu artikeln nedan:
http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/fiskeforbud-skapar-ilska

Foto Leo Oras

Foto Leo Oras

Du kan behöva klicka på rubriken för att dela inlägget!

Detta inlägg publicerades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till ST.nu har skrivit om förbudet att använda sänke

 1. Mats Holmberg skriver:

  Så här är reglerna i Orkla denna säsong. Juni-aug. Här är det definitivt stopp för spinnfluga med sjunkande vikter.

  § 3 Redskapsbruk
  Til fangst av anadrom laksefisk er det bare tillatt å bruke stang. Det kan bare brukes ett redskap per person, ett snøre per redskap og ett agn per snøre. Redskapen skal ikke forlates under fiske. Som agn er det bare tillatt å bruke naturlig mark*), sluk, spinner, flue og wobbler med maks en trippelkrok. Fiske med reke eller kunstig mark**) er forbudt. Ved innførsel av naturlig mark til Norge må nasjonalt regelverk følges.
  Det skal ikke brukes agn med mer enn til sammen tre enkeltkroker eller en trippelkrok Avstanden mellom krokstammen og krokspissen skal ikke være større enn 13 mm, for enkeltkrok ikke større enn 15 mm.
  Ved bruk av flue som agn skal flytende dupp eller fluesnøret utgjør kastevekten, dvs. at vekten ikke skal ligge i kroken, i tuben eller i annen del av utstyret. Bruk av søkke er bare tillatt ved fiske med mark. Ved fiske med dupp skal duppen flyte på overflaten. Det er forbudt å fiske på en slik måte at fisken sannsynligvis vil krøkes.
  *) Naturlig mark = biologisk mark, eksempelvis meitemark
  **) Kunstig mark = teknisk produsert mark, eksempelvis Gulp

 2. johan skriver:

  Men mask o sänke går bra. Vet själv hur djupt smolten sväljer masken. Imget vidare tänk hos norrmännen. Men bra regler i ljungan tycjer jag.

  • leooras skriver:

   Tack Johan för din kommentar. Även laxen sväljer masken djupare vid maskfiske. Håller med dig om att det är bra att vi slipper det fisket i Ljungan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.