Generaldirektörer ger tydliga förslag om ny vattenlagstiftning

Erik Brandsma, generaldirektör för Energimyndigheten och Björn Risinger, generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten har uttalat sig i Second opinion om ny vattenlagstiftning, där de delar in vattendragen i tre huvudgrupper.
Så här skriver de i Second opinion den 29/6 2014:
”I de största produktionsälvarna, till exempel Luleälven, Indalsälven, Ångermanälven och Skellefteälven, föreslår vår strategi att åtgärder som påverkar produktion begränsas kraftigt. I dessa älvar skulle det krävas omfattande åtgärder för att förbättra miljön. Åtgärderna skulle samtidigt leda till stora störningar på energisystemet. Vi menar att det skulle leda till dålig hushållning. EUs vattendirektiv ger också möjlighet till vissa avsteg från att nå god ekologisk status i så kallade ”kraftigt modifierade vatten”.

Second opinion skriver vidare:
”I den andra huvudgruppen ingår till exempel Dalälven och Ljungan. Det är älvar där det finns mycket naturvärden och skyddade vattenmiljöer även i huvudvattendraget. I dessa älvar behövs åtgärder som gör att vattenlevande djur kan röra sig upp- och nedströms, för att kunna bibehålla naturvärdena långsiktigt.”

”Den tredje huvudgruppen är avrinningsområden, som har begränsat värde för energisystemet. I dessa vattensystem, som främst ligger i södra Sverige, finns ett större antal medelstora och små vattenkraftverk, Här har vattenkraften en begränsad betydelse för energisystemet. Här kan effektiva insatser i form av restaureringar, utrivningar och byggande av fiskvägar ge höga miljövärden till begränsad påverkan på energisystemet.”

Min personliga reflektion: en eftergift för motståndarna till förändringar av ny vattenlagstiftning men positivt är att det äntligen kommer ett konkret förslag. Ångermanälven skulle mycket väl kunna bli laxförande i hela sin längd enligt de utredningar som redan är gjorda. Luleälven skulle också kunna miljöanpassas i vissa delar. Hur ställer sig generaldirektörerna till Ljusnan? Glädjande är förstås att Ljungan och Dalälven räknas till de älvar som det lönar sig att miljöanpassa. Nu vågar kanske vissa politiska partier ta ställning för en förändrad vattenlagstiftning.

Läs hela artikeln i nedanstående länk
http://www.second-opinion.se/energi/view/2863

Foto Leo Oras Ljungan skulle bli vinnare enligt generaldirektörernas förslag

Foto Leo Oras  Ljungan, Allstaforsen
Ljungan skulle bli vinnare enligt generaldirektörernas förslag

Du kan behöva klicka på rubriken för att dela inlägget!

Detta inlägg publicerades i Vattenverksamhetsutredningen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Generaldirektörer ger tydliga förslag om ny vattenlagstiftning

  1. Pingback: Älvräddarnas replik på generaldirektörernas strategiförslag | Leos Ljunganinfo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.