Gifterna finns kvar efter kusten – dystra besked

ST.nu skriver den 16/6 2014:
”– Halterna av kvicksilver och krom är de högsta som vi någonsin uppmätt sedan vi började med våra undersökningar av havsbottens tillstånd. Även PCB- och DDT-halterna är mycket höga, säger Anna Apler, maringeolog på Sveriges geologiska undersökning.”……..
……”Tidigare teorier har gjort gällande att när fiberbankarna täcks över med nya lager av jordsediment ska gifterna ha blivit inkapslade så att gifterna inte skulle sprida sig. Den teorin stämmer inte visar det sig nu.
– På grund av att fiberbankarna ligger på grunda och ofta branta sluttningar utsätts sedimenten för skred och annan erosion som sprider dem över stora bottenområden, säger Anna Apler. Landhöjningen längs norra Östersjökusten är dessutom den högsta i landet. Därför går det inte att gömma eller glömma bort problemet, utan gifterna kommer att fortsätta spridas med tiden.”
Läs hela artikeln genom att klicka på länken nedan:
http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/alarmerande-gifthalter-efter-kusten

Min kommentar: Tråkiga fakta som visar att miljön i våra närområden är något som våra politiker måste ta tag i snarast för att undvika en miljökatastrof i en nära framtid.
Rimligt att PPP ska gälla (principen om att förorenaren betalar, Polluter Pays Principle PPP, innebär att den som orsakar skador i miljön skall betala de samhällsekonomiska kostnader som uppstår. Principen antogs på FN-konferensen i Rio de Janeiro 1992 och är en av totalt 27 principer i Riodeklarationen om miljö och utveckling).

Credit: This photo also appears in minRK's photostream  Just follow this link to see and comment on this photo: https://www.flickr.com/x/t/0091009/photos/minrk/8110329895/

Credit: This photo also appears in
minRK’s photostream
Just follow this link to see and comment on this photo:
https://www.flickr.com/x/t/0091009/photos/minrk/8110329895/

Du kan behöva klicka på rubriken för att dela inlägget!

Detta inlägg publicerades i Nyheter, Sundsvalls Tidning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.