Tack vare att ett nytt dubbelspår byggs genom Njurunda så får havsöringen m fl arter som ex vis ål fria vandringsvägar. Nedre Ljungan får därigenom större lek- och uppväxtområden. Stångån är det största biflödet till Nedre delen av Ljungan nedströms Viforsens kraftverk. Det kraftverk som rivs är ett exempel på småskalig vattenkraft som ger lite energi men ställer till med stor skada för miljön. Nu ska det rivas med stor sannolikhet redan år 2016. Sundsvalls kommun planerar att återställa en stor del av ån i samband med att kraftverket rivs.
Så här skriver Sundsvalls kommuns miljönämnd:
”Miljökontoret anser att alla vattendrag som mynnar direkt i eller nära havet är av oskattbart värde för att bibehålla den biologiska mångfalden efter våra kuster.”
De poängterar också att bland annat havsöring och flodnejonöga är på tillbakagång inom Ljungans vattensystem.
Vidare säger de i underlaget att rivningen av Stångå kraftverk påverkar elproduktionen väldigt marginellt. Samhällsnyttan av att återställa ån överväger den småskaliga kraftproduktionen.
Läs artikeln i ST.nu genom att klicka på länken nedan!
http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/tvingas-riva-kraftverk

Foto Leo Oras
Inom en nära framtid kommer ål och havsöring att få möjlighet att simma ändå upp till sjön Öjen, som tillhör Ljungans vattensystem
Du kan behöva klicka på rubriken för att läsa eller dela inlägget!
Pingback: Stångån. Miljöprojekt i Sundsvalls kommun | Leos Ljunganinfo