Gamla gifttunnor ett långdraget bekymmer!
FORTUM OCH AKZO NOBEL INBLANDADE!
Nio ton kvicksilver ligger inbakat i 23 000 rostande tunnor på havsbotten utanför Sundsvall.
I maj 2012 var länsstyrelsens utredning om ansvarsfrågan klar efter nästan 50 års utredande. Akzo Nobel Bygglim och Fortum Ljunga Kraft, tidigare Stockholms superfosfatfabrik, pekades ut som de bolag som kan ställas till svars för dumpningen av kvicksilvertunnorna.
Bra undersökande journalistik av Sundsvalls Tidning!
Publicerat i ST.nu! Läs journalist Anita Östbergs atrikel från den 10 april 2014:
”Nästan två år tog det för Fortum Ljunga Kraft att skriva ett svar till länsstyrelsen angående bolagets ansvar för gifttunnorna i Sundsvallsbukten.
Det blev fyra rader, som kan sammanfattas i att bolaget inte har någon kommentar till utredningen.”
”Processen kommer att bedrivas mot likvidatorn, frågan är hur det blir om företaget är tömt på pengar. Oavsett de inkomna yttrandena kvarstår min uppfattning att det är Akzo Nobel Bygglim och Fortum Ljunga Kraft som är ansvariga.” Säger miljöjurist Ulrika Prytz på Länsstyrelsen, Västernorrlands län.
Läs hela artikeln på länken nedan! Där finns även länkar till andra artiklar om gifttunnorna!
http://www.st.nu/medelpad/sundsvall/ingen-vill-ta-ansvar-for-kvicksilvertunnorna
Moderbolag till Fortum Ljunga AB är Fortum Generation AB vars moderbolag är Fortum Sweden AB vars moderbolag är Fortum OYJ.
Fortum Ljunga AB är i likvidation!
Klicka på resp bild så blir de större!
.
.
.
Du kan behöva klicka på rubriken för att läsa eller dela inlägget!
Pingback: Robotfisk kan mäta vattenkvalité. | SAVE THE BALTIC
Svar på SAVE THE BALTIC:s artikel ”Robotfisk kan mäta vattenkvalité”
Problemet med Östersjöns förgiftning är förstås mycket allvarlig. Ser man gifttunnorna i Sundsvallsbukten i ett större sammanhang bidrar de till den i övrigt giftiga miljön i Bottenhavet och hela Östersjön. I Ljungan, Indalsälven, Ljustorpsån, Selångersån mfl åar i Sundsvallsområdet påverkas förstås all havsvandrande fisk av miljögifterna.
Olika åsikter verkar råda om hur tunnorna ska hanteras. Ska de vara kvar och förhoppningsvis sjunka ned i bottensedimenten så småningom? Eller ska de tas upp. Teknik för detta finns men är dyr!
Personligen tycker jag inte att gifttunnorna specifikt är ett särskilt stort hot mot sportfisket i Ljungan. De bidrar dock till den allmänna förgiftningen av Östersjön.
En god ekologisk miljö i älven ger förutsättningar för ett bra sportfiske.
För den ekologiska miljön är det av stor vikt hur älven regleras. Statkraft med samverkan av de övriga kraftbolagen reglerar sträckan nedströms Viforsens kraftverk på ett mer naturligt sätt sedan senhösten förra året. Endast det årstidsreglerade vattnet påverkar regleringen = mer naturligt flöde, vilket förstås bidrar till en god ekologisk miljö. Vi får hoppas att Statkraft och de övriga kraftbolagen fortsätter med detta. Fler åtgärder krävs dock. Bl a bra lek- och uppväxtområden i huvudälven, Stångån och bäckarna som rinner ut i älven. Så är det tyvärr inte idag.
Värdet av utsättning av havsöringsmolt och att den odlas på odlad fisk råder det delade meningar om.
Sett i ett längre tidsperspektiv så måste dock förgiftningen av Östersjön upphöra. Om den fortsätter så kommer vandringsfisken att slås ut förr eller senare. Då finns ingen vandringsfisk kvar oavsett hur älven regleras. Allt hänger ihop. Östersjön påverkas av våra älvar och vice versa./Leo Oras