Giftig kemikalie har förgiftat fiskar

Tack för inlägget Save the Baltic!

Save the Baltic Salmon

Fisken i många sjöar runt Stockholm innehåller giftiga kemikalier som tros komma från brandsläckningsskum. Nya undersökningar visar att halterna ligger över EU:s gränsvärden. Bara i Stockholmsområdet finns 38 brandövningsplatser.

Gäddorna och abborrarna i Oxundasjön norr om Stockholm innehåller den förbjudna och giftiga kemikalien PFOS. Det visar undersökningarna som miljöforskarna vid IVL Svenska Miljöinstitutet och Länsstyrelsen nu har gjort.

Ämnet PFOS har använts under årtionden i kläder och möbler till exempel. Det är förbjudet i EU men används fortfarande i Asien till exempel. Under 80- och 90-talet spreds stora mängder från brandssläckningsskum.

giftfisk

Se hela SVT:s Inlägg här:

http://www.svt.se/nyheter/val2014/brandskum-forgiftade-fisken

PFOS

PFOS (perfluoroktansulfonat) är ett så kallat PBT-ämne, det vill säga persistent, bioackumulerande, toxiskt. Det innebär att PFOS inte bryts ned i naturen, utan ansamlas där, att det är kroniskt giftigt, reproduktionsstörande och giftigt för vattenlevande organismer

Läs Artikel om PFOS:

http://www.kemi.se/Innehall/Fragor-i-fokus/Perflourerade-amnen-PFOS-PFOA-med-flera/

Visa originalinlägg

Detta inlägg publicerades i Nyheter, Save the Baltic Salmon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.