Protokoll från mötet den 17/10 2013 mellan Ljunganfiskarna, Älvräddarna och Statkraft

Klicka på rubriken om du enkelt vill dela inlägget!

Protokollet är justerat av Gabriel Waaranperä Statkraft, Christer Borg Älvräddarna och Leo Oras Ljunganfiskarna:

Möte mellan Statkraft, Ljunganfiskarna och Älvräddarna. Sollefteå 2013-10-17

Närvarande: Gabriel Waaranperä, Christer Borg, Leo Oras,  Jan Olov Lampinen, Kenneth Karlsson, Mikael Eliasson, Björn Norell, Per Nordlund, Gunilla Lundén.

Per Nordlund hälsar välkommen och berättar kort om Statkraftkoncernen och den svenska delen av företaget och statkrafts syn på miljöavvikelser, där Statkraft har nolltolerens.

Gabriel Waaranperä , Statkraft, presenterar dagordningen.

Gabriel Waaranperä berättar om det svenska kraftsystemet och hur vattenkraftskraftbolagen agerar i detta i samarbete med vattenregleringsföretagen.

Björn Norell, Ljungans Vattenregleringsföretag berättar om Sveriges hydrologi, vattenbalans, vattenhushållningens principer samt regleringen i Ljungan.

Mikael Eliasson, Statkraft, berättar om hur Statkraft reglerar sina kraftverken i Ljungan och de faktorer som Statkraft själva inte råder över och som kan påverka vattenföringen.

Kenneth Karlsson, Starkraft, berättar om Statkrafts arbete med fiskodling och fiskutsättning. Frågan om problemet med fiskutsättning på vissa platser kom upp och även frågan om möjligheten att odla på vild laxstam kom upp.

Leo Oras, Ljungfiskarna, berättar om Ljungfiskarnas syn på regleringen av nedre Ljungan. Främst är det hastiga och stora variationer som är problemet. Man tycker sig även märka att ständerna håller på att eroderas.

Christer Borg berättar om älvräddarna och deras arbete med att bevara biologisk mångfald och de problem som vattenregleringen innebär. Älvräddarna menar att miljöbalkens paragrafer ska beaktas parallellt med vattendomarna vid regleringen av Ljungan.

Sammanfattning. 1. Statkrafts fiskeutsättning och möjligheterna att förändra den uppströms viforsen ska ses över. 2. Försök ska göras att ta fram ett fiktivt flöde där endast årsregleringen finns med, utan korttidsregleringens inverkan. 3. Översyn av hur hastigheten i flödesförändringen påverkar nedströms Viforsen. 4. Statkraft ska ta upp frågan med övriga intressenter i Älven. 5. Nytt möte ska sättas ut innan årets slut.

Detta inlägg publicerades i Älvräddarna, Statkraft. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Protokoll från mötet den 17/10 2013 mellan Ljunganfiskarna, Älvräddarna och Statkraft

 1. Daniel Persson skriver:

  Rättelse.
  Odla på vild öring. Inte lax.
  I dagsläget odlar man havsöringen på odlad öring.
  Lax odlas inte alls.

 2. leooras skriver:

  Tack för din kommentar Daniel. Ska uppmärksamma Statkraft om detta. Var själv en av justerarna men missade felformuleringen. Det ska alltså stå:
  ”Kenneth Karlsson, Statkraft berättar om Statkrafts arbete med fiskodling och fiskutsättning. Frågan om problemet med fiskutsättning på vissa platser kom upp och även frågan om möjligheten att odla på VILD HAVSÖRINGSTAM kom upp”.
  Jag har skrivit rättelsen med versaler.

 3. Pingback: Protokoll från mötet den 17/10 2013 mellan Ljunganfiskarna, Älvräddarna och Statkraft | SAVE THE BALTIC

 4. Härligt att se. Det behövs verkligen eldsjälar för att det ska ske nånting.

 5. leooras skriver:

  Tack för dina uppmuntrande ord, Mattias!

 6. Pingback: Älvräddarnas information den 19/11 2013 till Länsstyrelsen om regleringen av nedre Ljungan | Leos Ljunganinfo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.