Onsdagen den 9/10 2013 kl 20.00

I morse när han gick utmed älven mötte en fiskekamrat till mig en person som bar på en avlivad stor laxhona. Att få en lax den här tiden på året kräver sitt ansvar av fiskaren. Det är absolut förbjudet att ta upp lax från och med den 1/9. Den ska tas in så snabbt som möjligt och avkrokas. Oftast är det nödvändigt att föra den fram och tillbaka i strömmen tills den piggnar till. Att bli blöt om armen får man räkna med en sådan gång. Om kroken sitter illa till måste fiskaren skära av reven. Ta aldrig upp laxen ur vattnet. Lax den här årstiden är ingen trofefisk och de flesta Ljunganfiskare vill helst slippa se bilder på svartlax som har fångats i älven och ska återsättas. Under inga omständigheter får laxen tas upp och avlivas. Oavsett skick ska den återutsättas.

Detta inlägg publicerades i Natur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Onsdagen den 9/10 2013 kl 20.00

 1. Thomas skriver:

  Jag är den olycklige personen som fångade och avlivade denna lax och för detta är jag uppriktigt mycket ledsen.
  Det var ett stort misstag och jag kan inte annat en bedyra att det inte var med berått mod jag gjorde det.
  Jag är nybörjare och har aldrig fått vare sig lax eller havsöring tidigare.
  Detta är den första stora fisk jag fått och tyvärr trodde jag i min enfald att det var en havsöring.
  När jag insåg mitt misstag var det redan försent.
  Jag har i dag varit i kontakt med en av områdets fiskevärdar och rett ut det så gott det går.

 2. leooras skriver:

  Tack för din kommentar Thomas! Alla kan göra misstag. Du står för det du gjort ärligt och rakt. All heder för det. Om de nya reglerna går igenom nästa år att all lax och havsöring med fettfena ska återutsättas är risken för misstag mycket mindre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.