Statkraft polisanmäld av Älvräddarna för miljöbrott. Inlämnad 2013-09-06

Klicka på rubriken om du enkelt vill dela inlägget!

Polismyndigheten Västernorrland Näsåker 2013-09-06
Anmälan om brott mot miljöbalken
Älvräddarnas Samorganisation anmäler härmed upprepade brott mot miljöbalken under år 2011 – nuvarande datum. Brotten gäller MB 11 kap. 17 §. Även 2 kap. 3 och 4 § är inte uppfyllda eller har inte vidtagits. MB 29 kap. 4 § 2 är därmed tillämplig.
Eventuella andra kapitel och paragrafer som överträtts överlåter vi till polismyndigheten att utreda i samarbete med den enligt domen (VA14/75) förordnade myndigheten SMHI och den enligt miljöbalken utsedda tillsynsmyndigheten länsstyrelsen i Västernorrland. Vi ser gärna att polismyndigheten i kommunikation med länsstyrelsen i Västernorrland tar fram samtliga tillsynsärenden och anmälningar för denna vattenverksamhet, Viforsens kraftverk, eftersom upprepade överträdelser av villkor enligt MB kan föranleda återkallelse av tillståndet för verksamheten enligt 24 kap. Polismyndigheten bör begära ett motiverat beslut i den delen av länsstyrelsen Västernorrland.
Saken:
Enligt domslut under tidigt 1980-tal har verksamhetsutövaren att följa de villkor som vattendomstolen fastställde. Dessa villkor har överträtts upprepade gånger utöver denna anmälan. Dessa omständigheter ser vi som argument för ett återkallande av tillståndet för verksamheten.

Eftersom verksamheten faller under krav i 11 kap., är också 29 kap. MB tillämplig. Verksamhetsutövaren är enligt 11 kap. skyldig att följa tillstånd och villkor meddelade enligt miljöbalken eller motsvarande lag, oavsett om tillsynsmyndigheten agerar eller inte.
Verksamhetsutövaren har i avvikelserapport till länsstyrelsen 2013-08-29 (bifogas anmälan) erkänt att de brutit mot de villkor som ligger till grund för tillståndet för verksamheten som sådan. 

I villkoren för verksamheten vid Viforsen vilka finns i VA 14/75 anges att SMHI förordnats av regeringen att vara tillsynsmyndighet för regleringen. SMHI har beslutat och meddelat verksamhetsutövaren att regleringen inte får vara större än 45 kubikmeter/sekund. Verksamhetsutövaren, Statkraft, har i avvikelseanmälan till länsstyrelsen 2013-08-29 meddelat att de 2013-08-20 överskridit detta villkor. De uppger felaktigt att villkoren från SMHI är ”intentioner”; villkoren är i själva verket gränsvärden.

Eftersom verksamhetsutövaren själv medgett brott mot de villkor som ligger till grund för verksamhetens tillåtlighet, är miljöbalkens 29 kap. 4 § 2 tillämplig.
Näsåker 2013-09-06
Christer Borg
Ordförande Älvräddarnas Samorganisation
Kläppvägen 2B
880 30 NÄSÅKER

Bilagor:
Delar av utslag VA 14/75
Avvikelserapport från Statkraft

Detta inlägg publicerades i Älvräddarna, Polisanmälan. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Statkraft polisanmäld av Älvräddarna för miljöbrott. Inlämnad 2013-09-06

  1. Pingback: Statkraft polisanmäld av Länsstyrelsen för flödesminkningen från Viforsens kraftverk den 22/8 2013 | Leos Ljunganinfo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.