Ta debatten i facebook. En uppmaning till organisationer och företag

Ett sätt att förhindra debatten i facebook är att blockera sin motpart eller ta bort inlägg som är helt relevanta i sitt sammanhang och har ett sakligt innehåll men skapar debatt. Detta är en ny taktik som har blivit allt vanligare inom flera organisationer och företag.
Ska facebook vara ett media där organisationer och företag bara ska visa upp en glättig fasad av sin verksamhet? De företag och organisationer som tillämpar blockeringar är i gott sällskap. Facebook själv har blivit blockerat av regeringar i flera länder, bland annat Pakistan, Syrien, Kina, Vietnam, Iran och Nordkorea.
De företag och organisationer som tillämpar blockeringar systematiskt använder sig av samma taktik som dessa länder. ”Ta bort det som stör oss.”
Att blockera engagerade personer från sina facebooksidor måste vara ett svaghetstecken som visar att man inte klarar av att ta debatten utan väljer att helt enkelt stoppa den. Vanligt är också att ta bort obekväma inlägg som inte passar in i ens fasad. Inlägg som är helt relevanta i sitt sammanhang och har ett sakligt innehåll. Ofta brukar detta föregå en blockering. Ett annat sätt är att generellt ta bort möjligheten för besökare att göra egna inlägg på facebooksidan. Varför inte ta debatten? Den som inte vill ta debatten kan räkna med badwill på andra sidor i sociala medier. Risk finns också att det kan bli fråga om helt andra åtgärder som exempelvis köpbojkottskampanjer som i så fall slår tillbaka på dessa organisationer och företag.
När ordets makt är förminskad måste andra lagliga åtgärder vidtagas.
Min uppmaning till de företag och organisationer som blockerar sina motparter eller tar bort deras inlägg från facebook är att upphöra med detta.

Så här skriver Älvräddarna på sin facebooksida:
”Älvräddarnas motståndare flyr debatten
Det är ingen hemlighet att Älvräddarna möter hårt motstånd från både privatpersoner, organisationer och företag men Älvräddarna har respekt för sina motståndare. Vi håller alltid debatten på en saklig nivå och säger aldrig någonting utan att ha fakta som backar upp våra påståenden. Tyvärr gör inte alltid våra motståndare det samma. Ett flertal av våra styrelseledamöter och engagerade medlemmar har blivit blockerade (!) från sidor så som Bevara Silverforsens kraftstation, Fortum (Sverige), Svensk vattenkraft och liknande. Detta trots att Älvräddarna alltid kommer med sakliga argument grundade på fakta. När vi gör våra uttalanden, då som privatpersoner, blir vi alltså blockerade och på så sätt utelåsta från debatten.
Älvräddarna undrar varför våra opponenter gör så här, vet de att våra argument stämmer och kan inte säga emot dem eller gör de det för att dölja vårt budskap? Älvräddarna står frågande i det här och hoppas att våra meningsmotståndare någon gång kan ta sig till samma sakliga nivå som oss.
Nyhetsredaktören”

Se länk! https://www.facebook.com/alvraddarna/posts/1008500902522105

Numera tar jag en skärmdump på mina inlägg hos mina motparter. På så sätt kan inläggen publiceras på annat håll ex vis i den här bloggen om de tas bort.
Det här inlägget har bl a lagts ut på följande facebooksidor:
Fortum Suomi
Jämtkraft AB
Östersunds kommun

Fortum AB i Sverige har valt att blockera mig tidigare. Kan alltså inte lägga ut inlägget på deras facebooksida själv.
Jämtkraft AB har tidigare valt att blockera mig men inte nu längre.

image

Det här inlägget postades i Massmedia. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ta debatten i facebook. En uppmaning till organisationer och företag

  1. Ping: Fortum (Sverige) tog bort det här inlägget den 21/2 2016 | Leos Ljunganinfo

  2. Ping: Bevara Silverforsens kraftstations facebooksida | Leos Ljunganinfo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s