Kristdemokraternas svar på min fråga om Vattenverksamhetsutredningen

Du kan behöva klicka på rubriken för att enkelt dela inlägget.

Nedan kan du läsa Kristdemokraternas svar på min fråga om Vattenverksamhetsutredningen. Längst upp står min fråga.

name: Leo Oras
Telefon: 072-5282732
epost: leooras@gmail.com
meddelande: Vattenverksamhetsutredningen har kommit med sitt betänkande. Hur ställer sig Kristdemokraterna till utredningen och en ev proposition. Mer info på https://leooras.wordpress.com/vattenverksamhetsutredningen-framlagd-den-110-2013/

Hej Leo,

Kristdemokraterna har tidigare bjudit in berörda parter till seminarier och hearings på riksdagen för att lyssna in de åsikter som föreligger. Biologiska värden måste vägas mot möjligheten till förnybar energiproduktion. Vi tror att de prövningar av miljöstillstånd enligt Miljöbalken som nu föreslås är nödvändiga, även om det kommer innebära stora svårigheter för många innehavare av vattenkraftanläggningar. Processen som föreslås av utredningen är väldigt omfattande. Att uttala sig om hela processen är svårgörligt då förutsättningarna kommer variera mycket mellan olika fall.

Vi har framför oss en process då Havs- och vattenmyndigheten i samråd med Kammarkollegiet och Energimyndigheten tar fram de vägledande grunder under vilka man sedan prioriterar vilka verksamheter och anläggningar som först ska prövas. Vägledningen hjälper sedan länsstyrelserna att besluta vilka anläggningar som kommer prövas enligt Miljöbalken. Innehavaren av anläggningen har då ett tidsspann på sig att söka tillstånd enligt miljöbalken. Kommer inte tillståndsansökan in, upphör det gamla tillståndet. Tillståndet kan också efter ansökan, nekas. En icke inkommen tillståndsansökan eller obeviljad tillståndsansökan kan också leda till att den gamla anläggningen förordnas rivas. Det kommer finnas möjlighet till ersättningsrätt i de fall man finner att det är orimligt att den enskilde själv inte skulle förmå bära kostnaderna för destruering av anläggning.

Att notera särskilt är att utredningen föreslår en period om tio år då anläggningshavaren ska kunna anpassa sin verksamhet efter de krav som ställs enligt Miljöbalken.

Syftet med processen är givetvis att få en vattenkraftspark som i mindre utsträckning än idag belastar det växt och djurliv som berörs av verksamheten.

Utredningen bereds för närvarande inom regeringen i ett stadie då det är alldeles för tidigt att utlova proposition.

mvh,

Jonathan Lindgren

Politisk handläggare/Political adviser
Jordbruk, miljö och infrastruktur/Agriculture, Environment and Infrastructure
Kristdemokraterna/The Christian Democratic Party
Sveriges riksdag/The Swedish Parliament
S-100 12 STOCKHOLM

E-mail: jonathan.lindgren@kristdemokraterna.se, jonathan.lindgren@riksdagen.se
Tel: +46 70-5470058 +46 70-5586977

Detta inlägg publicerades i Val 2014, Vattenverksamhetsutredningen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kristdemokraternas svar på min fråga om Vattenverksamhetsutredningen

  1. leooras skriver:

    Christer Borg och Jonas Gustafsson har idag torsdagen den 31/10 2013 kommenterat ovanstående inlägg på Christers facebooksida. Se kommentarerna nedan! Citat.

    ”Christer Borg
    Ser lovande ut tycker jag. För att vara ett ”försiktigt” politiskt svar… ”

    ”Jonas Gustafsson
    Vilket bra initiativ att be de politiska partierna kommentera utredningen! Kudos! Har själv gått i de tankarna.”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.